Par
Ābele (bieži kļūdaini tiek izmantots latīniskais nosaukums Malus domestica) ir plaši pazīstama, pateicoties tās augļiem — saldajiem un sulīgajiem āboliem. Ābeles izcelsme ir meklējama Āzijā un Eiropā, kur tās audzē jau tūkstošiem gadu; vēlāk ieceļotāji no Eiropas sāka audzēt ābeles arī Ziemeļamerikā.
Ābele ir rožu dzimtai piederošs lapu koks, un mūsdienās to audzē augļkopji visā pasaulē. Ābele ir visplašāk kultivētā Malus ģints suga.
Pašlaik tiek audzētas vairāk nekā 7500 ābeļu šķirnes, katrai no kurām piemīt savas īpašības. Gataviem āboliem parasti ir sarkana, dzeltena, zaļa, sārta vai dzeltenbrūna miza. Tāpat ir arī daudzu šķirņu āboli ar divkrāsainu vai trīskrāsainu mizu. Ābolu mizu aizsargā vaska slānis. Āboliem parasti ir bāli dzeltens augļapvalks. Dažreiz augļu mīkstums ir arī sārts vai dzeltens.